4
August

Aelita Andre – 4χρονη Picasso ζωγραφίζει! Δείτε το βίντεο

Αν και μόλις τεσσάρων ετών έχει κατακτήσει την εύνοια των κριτικών τέχνης και την αποδοχή της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κοινότητας, με έργα που άλλοι θα χρειάζονταν χρόνια για να τελειοποιήσουν. Έμφυτο ταλέντο ή το αποτέλεσμα ενός καλά μεθοδευμένου marketing;

 

Θα είμαι ειλικρινής. Τα συναισθήματά μου για την τετράχρονη καλλιτέχνη που ξεδίπλωσε το ταλέντο της πριν καν αρχίσει να μπουσουλά είναι ανάμεικτα. Αρχικά, ενθουσιάστηκα με το γεγονός ότι ένα τόσο χαριτωμένο κοριτσάκι δημιουργεί τόσο εντυπωσιακούς πίνακες. Μεγαλώνοντας σ’ ένα σπίτι γεμάτο καμβάδες, χρώματα και πινέλα (κι οι δύο γονείς καλλιτέχνες, γαρ), η A elita ανακάλυψε τον τρόπο έκφρασης που της ταιριάζει, πριν καν αρθρώσει τα πρώτα της φωνήεντα.

Παρακολουθώντας την σ’ ένα video να ζωγραφίζει, δεν μπορείς παρά να μείνεις αποσβολωμένος. Αφοσιωμένη πάνω σε κάθε έργο (που είναι μεγαλύτερο από το μπόι της), επιλέγει προσεκτικά τα χρώματα που θα εντάξει, πασαλείβεται με κόκκινες και κίτρινες μπογιές, προσθέτει λογής-λογής αντικείμενα, συνεχίζει απερίσπαστη ν’ αναμειγνύει χρώματα και εφευρίσκει δικές τ ης τεχνικές, χτυπώντας παλαμάκια ή πιέζοντας απλά τα πινέλα. Το αποτέλεσμα; Η πιο αθώα μορφή τέχνης, έργα εξαιρετικής τεχνοτροπίας με μια διάχυτη αίσθηση παιδικού ενθουσιασμού, αυθεντικής ζωντάνιας και απαράμιλλης ενέργειας που δεν μπορεί παρά να καθηλώσουν το βλέμμα σου.

Η διάδοχος του Jackson Pollock;

Ο καθ’ όλα τιμητικός τίτλος της έχει ήδη απονεμηθεί από τα MME, αλλά και από ανθρώπους της τέχνης, την ίδια στιγμή που άλλοι εκφράζουν αμφιβολίες και μιλούν για «υπερβολές», ενώ οι γονείς της επιμένουν πως όλα τα έργα της έχουν τη σφραγίδα ενός γνήσιου εξπρεσιονιστή καλλιτέχνη.
Οι μεν υποστηρικτές, βρίσκουν εξαιρετικές ομοιότητες της τεχνοτροπίας της μ’ εκείνης του Jackson Pollock

Οι δε πολέμιοι, κάνουν λόγο για απλές, παιδικές ζωγραφιές, ενώ θεωρούν πως στα έργα έχουν βάλει και οι γονείς το (καλλιτεχνικό) χεράκι τους.
Όσο για τους τελευταίους; Έχουν αναλάβει –υποθέτω- μετά χαράς χρέη μάνατζερ για να προωθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το καμάρι τους. Όπερ μεθερμηνευόμενον, η νεαρά έχει ήδη πραγματοποιήσει την πρώτη της έκθεση στη Νέα Υόρκη, έχει ήδη πουλήσει πίνακες έναντι του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των $ 27.000 και ως εκ τούτου, πέραν των άλλων βαρύγδουπων τίτλων, έχει αποσπάσει κι εκείνον της «νεαρότερης επαγγελματία ζωγράφου του κόσμου».

Λόγω…τιμής

Και αυτό το «επαγγελματίας» είναι τελικά εκείνο που με προβληματίζει. Όταν έχεις την ικανότητα ν’ αντιληφθείς το έμφυτο ταλέντο του παιδιού σου και τη διορατικότητα να το παροτρύνεις ν’ ακολουθήσει αυτό που αγαπά, είσαι πραγματικά άξιος επαίνου. Όταν όμως εκμεταλλεύεσαι το ομολογουμένως σπάνιο ταλέντο του παιδιού σου, χωρίς να το ρωτήσεις εάν όντως εκείνο θέλει ν’ ακολουθήσει αυτό το δρόμο, διότι πολύ απλά δεν είναι σε θέση να κρίνει και ν’ αντιληφθεί, τότε για μένα προσωπικά τίθεται ένα ηθικό ζήτημα. Μπορεί και να είμαι υπερβολική.

Ο χρόνος θα δείξει εάν η μικρή Aelita θα εξελίξει το ταλέντο της και θα συνεχίσει να μας εκπλήσσει ευχάριστα, εάν θα συγκαταλεγεί στην κατηγορία «ακόμη μία εκκεντρική persona με δύσκολα παιδικά ή εάν απλά μεγαλώνοντας συνειδητοποιήσει πως έχει άλλα σχέδια για τη ζωή της, όχι απαραίτητα τόσο αφηρημένα…
www.aelitaandreart.com

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Άρχισε να ζωγραφίζει σε ηλικία εννέα μηνών και δημιούργησε τον πρώτο της πίνακα λίγους μήνες αργότερα.

Πρωτοεμφανίστηκε στα καλλιτεχνικά δρώμενα το 2009 –σε ηλικία ενός έτους- σε γκαλερί της Μελβούρνης. Η πρώτη της έκθεση στη Νέα Υόρκη φιλοξενήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην γκαλερί Agora κι είχε τίτλο «The Prodigy of Color».

Το BBC, στα δεύτερα της γενέθλια έκανε ειδική μνεία σ’ εκείνη, ενώ η δημοφιλέστατη εκπομπή «60 minutes» την χαρακτήρισε ως το «The Next Big Thing».

 

http://koitamama.com